Премиерът покани генералния секретар на Алианса да посети България

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на Алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС", заяви на пресконференция след срещата премиерът Петков. Той съобщи, че е поканил Столтенберг на посещение в нашата страна. Премиерът отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

„НАТО ще вземе всички необходими мерки за сигурността на страните-членки на Алианса. При бъдещи военни действия срещу Украйна, ще има големи последствия и ще бъде платена висока цена. Отношенията между Украйна и НАТО са само отношения между страната и Алианса. Готови сме на диалог с Русия. Имаме отдавна отправена покана към страната”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

 „Нашата позиция по отношение на Украйна е да се придържаме към съюза си с НАТО и ЕС. Готови сме да представим всякакъв вид помощ. Но най-добрият начин за разрешаването на този конфликт е дипломатичният подход”, каза Кирил Петков.

Той каза още, че стабилността на Балканите и добросъседските отношения са голям приоритет за България. „Всички имат полза от мир в Черноморския регион", посочи премиерът. Той предложи да се обмисли изграждане на втори мост над Дунав при Русе като инвестиция в инфраструктура, полезна за граждански и военни цели.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на Алианса. „Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО", посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, да придобие патрулни кораби и бронетранспортьори. Той приветства стремежа на България към добросъседски отношения. „България допринася за стабилността на Западните Балкани с участието в мироопазващата мисия в Косово", добави Столтенберг.

Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в Алианса. „Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия", добави генералният секретар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.