Кои са сигналите, насочващи към среща със специалист

Какви са проблемите със здравето, за които можем да разберем от езика? В студиото на "Пулс" по темата говори д-р Станислав Йорданов, отоларинголог в МБАЛ Надежда.

"Много заболявания могат да бъдат промени в оцветяването и повърхността на езика. Здравият език е влажен, розов на цвят с пъпчици, те са вкусови папили, част от органа на вкуса. Може да има леко бял цвят", обясни той.

Доц. д-р Тодор Широв: Ваксинираните по-рядко губят обонянието си при среща с COVID-19

По думите му много често при заболявания се получава плътен слой, който покрива езика. "При децата причините са фебрилни състояния, запушен нос или обезводняване. Скарлатината причинява яркочервен език", разкри д-р Йорданов. И допълни, че при възрастните зачервен език се получава при дефицит на витамин Б12, желязо и фолиева киселина.

"Тогава езикът е и гладък. Наричаме го и полиран. Парене и зачервяване или обложен език се наблюдава при стомашно-чревни проблеми", сподели той.

Според него една от най-тревожните промени по езика са раничките. "Ако не заздравяват за повече от 2 седмици, трябва да се потърси консултация със специалист, защото може да се крие карцином. Язвичката може да бъде разположена навсякъде. Причините за това заболяване е лошата зъбна хигиена или зле направени протези. Също така цигарите и алкохола", посочи специалистът.

Сред най-честите ракови заболявания на устната кухина и шията е карцинома на гръкляна. "Това е напълно лечимо заболяване, когато е хванат навреме. Ракът на гълтача пък е причинен от алкохола", посочи д-р Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.