Той е самороден талант без художествено образование

Тази седмица в „Събуди се" ви срещаме с едно лошо момче - това на френската мода - Жан-Пол Готие. По изключение за него ще говорят не тоалетите му от висшата мода, а костюмите, които е направил за десетки касови холивудки продукции. Дрехите от култовите филми вече са подредени в изложба, а на нея ни води Ивелина Кунчева.

Лични вещи на Карл Лагерфелд отиват на търг

Жан Пол Готие е самороден талант без художествено образование, известен със своя екстравагантен, дързък и провокативен стил, който разгръща в изложба най-емблематичните колекции в кариерата си.

„Той е киноман и обожава да прави костюми за филмови продукции. Работил е с Педро Алмодовар, Люк Бесон и много други режисьори”, казва кураторът Флоранс Тисо.

„Тъй като изложбата представя историята на киното и модата от 30-те години до днес, включихме и специални експонати от различни периоди, които са повлияли на стила му. Една от най-ценните рокли е тази на Мерилин Монро от филма „Някои го предпочитат горещо“ – истинско произведение на изкуството, което заема важно място в експозицията”, добавя той.

СЕДМИЦА НА МОДАТА В ПАРИЖ: „Шанел“ представи колекция, вдъхновена от нощния живот (ВИДЕО)

В експозицията са включени рокерското яке на Марлон Брандо от лентата „Дивият“, трикото на Супермен, коженият сет, носен от Долф Лундгрен в „Господари на вселената“, както и бронежилетката на Брус Уилис от фантастиката „Петият елемент“ на Люк Бесон. Най-голямата му муза обаче е жената, на която дори предлага брак – Мадона.

„Жан-Пол Готие обича силните жени, жени които излъчват сексапил и най-добрият пример за това е емблематичният корсет, който той създава за Мадона и изобщо всичките й костюми”, казва Флоранс Тисо.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.