Пял е на една сцена с Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова - Синтова и Монсерат Кабайе

Оперният певец Петър Петров е един от големите баси на нашето време. Как се грижи за гласа си в продължение на 50-годишната си кариера?

"Гласът ми винаги трябва да бъде във форма, като един спортист. Никога не съм оставял гласа си да се лишава от топла или студена храна. Не пуша, алкохол пия само по празници" споделя той. 

Д-р Бенов: Силният стрес води до пълна загуба на гласа

По думите му различните школи, през които е преминал, много са му помогнали. "Човешкият глас не трябва да се насилва. Когато неумело се използва, бързо се поврежда", разкрива Петров.

Спомня си, че в чужбина в зали с добра акустика, неговият глас е трябвало да бъде с намалена сила. "Трябва да се пее с лихвите, не с капитала", посочва басът. Пял е на една сцена с Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова - Синтова и Монсерат Кабайе. "Разпяването е много важно, да загрееш гласа, защото е инструмент", заявява певецът. 

Оперният певец Кирил Манолов - за любовта и музиката на сцената и в живота

Според него без режим няма напредък. "Нямам отложен концерт или спектакъл. Винаги съм се ваксинирал за грип в продължение на 30 години. Сега имам ваксина и срещу COVID-19", подчертава Петров.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.