Тя бе емблематично и много обичано животно, уточняват от зоологическата градина

Индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк, е починала, съобщиха от зоологическата градина. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години.

„През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Постепенно обаче Артайда загуби апетит и започна да се храни по-малко от обикновено, стана по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите ѝ, които ежедневно се грижат за нея, тя почина от старост”, обясняват от зоопарка.

Артайда бе емблематично и много обичано животно. Тя е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е била настанена в зоологическата градина в Гелзенкирхен. Там обаче не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго - до около 60-65 год. възраст.

Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.