Инцидентът стана в понеделник сутринта в краен квартал на града

Продължава разследването на причините за пожара в Търговище, при който загина 89-годишен мъж. Една от версиите - подсилени предпазители, които не са изключили в момент на претоварване.

Инцидентът стана в понеделник сутринта в краен квартал на града. Огънят изпепели 2 къщи и 2 селскостопански постройки.

Пламъците са тръгнали от дома на Юнал Чалъков, който успял да спаси майка си, но не успял да спаси баща си.

Повече от четири часа продължи гасенето на пожара с пет специализирани автомобила. Наложило се е евакуация на съседите. Семейството се отоплявало с електрическа печка.

Пожар избухна в Търговище

Пожарът първи забелязал съсед. Той отишъл и предупредил семейството, че домът им гори. „Хукнах да спасявам баща ми. Счупих прозореца, но отвътре пламъкът ме изгори, косата и веждите ми изгори. Отидох от другата страна”, разказва Юнал. „Пожарникарите ми казаха, че като поеме кислород още повече се разгорява. Комшията ме хвана и ме издърпа, за да не изгоря и аз”, обяснява Юнал Чалъков.

На следващата нощ пожарникарите го предупредили да наглежда дали няма да се появят нови проблеми. Вечерта пожарната пак е ходила до мястото.

„Леля ми е видяла искри от покрива и се е уплашила”, обясни Юнал Чалъков.   

Семейството се топлело на печка с реотан. Юнал не знае откъде точно е започнал пожара.

„Сигнал за пожара е подаден в 10:05 часа. Активното гасене на пожара продължи до 13:30. Сериозен пожар, можеше да се разпространи. От съседните къщи хората бяха извадени на разстояние. Прибрали са се вечерта при близки”, заяви Станимир Парашкевов, областен управител на Търговище. Още не е възстановено електричеството на някои от къщите.

Парашкевов обясни, че неофициално работната версия за пожара е, че става въпрос за подсилена инсталация. „Допълнително подсилване на предпазителите, когато е на ток. Но това е работна версия. Трябва да се правят експертизи”, уточни Парашкевов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.