Организирани са редица събития за отбелязване на годишнината

Навършват се 144 години от Освобождението на София от османско владичество. Градът е освободен от генерал Гурко на 4 януари 1878 година в хода на Руско-турската война.

Малко преди настъпването на Бъдни вечер 1877 година войските на руския офицер генерал Гурко навлизат в София. Посрещнати са с всенародна радост. А камбаните в цяла София бият тържествено. В присъствието на генерала в храм „Света Неделя“ се състои служба в памет на загиналите и тържествен молебен за освобождаването на града.

 „От тогава до ден днешен се прави благодарствен молебен, който дай Боже да продължи вовеки”, обясни епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Годишнината се отбелязва с много събития. Сутринта имаше молебен. Пред Паметника на българския опълченец нямаше официални речи, за да не се струпват хора. На място обаче отидоха граждани, духовници и политици.

„На първата година след освобождението на София градската управа взима решение 4 януари да бъде обявен за празника за освобождението на София. Оттогава всяка година спазваме тази традиция. Изразяваме признание към всички руски, украински, румънски, финландски, сръбски войски, които оставят костите се тук за освобождението на града, разбира се и към българските опълченци”, заяви Йорданка Фандъкова.

 

 

Макар и без официални речи – заради пандемията – 144 години по-късно отново свеждаме глави пред подвига и саможертвата на знайните и незнайни воини от България и чужбина.

„Това е историята на София, на България, това е празник, който съхранява паметта на българите”, споделят присъстващи на честванията.

 „Това знаме е избродирано на домашна шевна машина от мен,  просто изпитвам обич към нашата история и искам да помним героите, заветите на дедите, на бащите”, допълва Райна Стефанова.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.