157 души са загубили битката с болестта

Скок на новозаразените с коронавирус у нас. 6252 нови случая са регистрирани от здравните власти при направени близо 43 000 теста. Това са около 14,5% от изследваните.

468 души остават за лечение в интензивни отделения. 157 души са загубили битката с болестта. Оздравелите са над 1300. Поставени са близо 25 000 дози от ваксините срещу COVID-19.

И днес пред пунктовете за ваксинация има дълги опашки от чакащи.

Витанов: 1 милион заразени и над 33 000 смъртни случая в края на вълната от Омикрон у нас

Според специалисти, резкият ръст на новите случаи може да наложи връщането на някои ограничения за масови събирания. Ръководителят на лаборатория в Берн - д-р Аспарух Илиев, прогнозира кратка пета вълна, предизвикана от новия вариант. Но с голям брой заразени.

„Омикрон ще бъде една остра, сравнително къса, около месец може би, вълна, която ще засегне много хора. Развоят зависи какво ще е нашето поведение - вълна ще има, вълната се разгръща, ние не сме по-различни от другите държави, въпросът е да се опитаме да я задържим колкото се може по-плоска”, заяви д-р Илиев.

За да не се стигне до препълнени болници и липса на места, д-р Илиев призова за повече дисциплина и затягане на мерките.

„Това, което бих препоръчал, е ограничаване на масовите събирания на хора в големи групи - клубове, дискотеки. Допълнително това, което видях, обикаляйки България - за съжаление никъде не се носят маски. Маските няма да спрат вълната, но те ще я направят по-плоска и ще ни позволят да няма претоварване на болниците”, заяви д-р Илиев.

Епидемиолози настояха за задължителен зелен сертификат във всички обществени места на закрито. 

„Това е категорично, за да може в затворени помещения поне да намалява рискът от разпространение на Омикрон”, заяви д-р Христиана Бацелова.

Според нея налагане на локдаун само за неваксинираните, както направиха редица държави, е работеща мярка.

„Това ще спаси доста животи на неваксинираните, тъй като те не желаят явно да предпазят себе си с ваксинация. Това са едни драстични мерки, но когато говорим за човешки животи, нищо не може да е толкова драстично”, заяви д-р Бацелова.

Експертите призоваха здравните власти да осъществяват по-строг контрол спрямо всички вече наложени ограничения у нас.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.