Според Димитър Петров образователната система е била поставена в неведение

Процедурата за купуване на тестове за ученици е била опорочена, това обяви пред NOVA бившият заместник - министър на здравеопазването Димитър Петков. Твърденията идват ден, след като Aнтикорупционната комисия предаде разследването си за покупката на антигенни тестове за ученици на Прокуратурата. Повече за това  от михаела карабельова.

Проверката на Aнтикорупционната комисия е започнала в началото на декември. Към днешна дата резултатите от нея са предадени на Специализираната прокуратура. От нея става ясно, че са събрани данни за корпуционни престъпления, както и че са толерирани конкретни фирми, а определени доставки са били забавяни. В ефира на NOVA бившият заместник- здравен министър Димитър Петров обясни, че намира проблеми в процедурата за закупуване на тестовете за ученици и призна, че това е довело до забавяне връщането на децата в клас.

Според бившия заместник на Стойчо Кацаров процедурата за закупуване на антигенни тестове е била опорочена. В следствие на това образователната система била оставена в неведение, а връщането на учениците в клас  - забавено.

Според бившия заместник на Стойчо Кацаров процедурата за закупуване на антигенни тестове е била опорочена. В следствие на това образователната система била оставена в неведение, а връщането на учениците в клас  - забавено.

„За мен 5-600 хиляди деца - две седмици да се забавят да не ходят на училище - по-голяма щета от това не може да има”, посочи Петров.

Сигнали за нередности с обществената поръчка били подавани от фирми и служители на министерството, твърди още Петров. „В тези процедури са се появили едни странни фирми, които до сега не са се занимавали с търговия на медицински изделия, а са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо тази процедура не се води от съответните дирекции и съответни зам.-министър, който е отговорен за това, т.е. тогава беше д-р Златанов, а е поверена изцяло в правомощията на началник кабинета на министъра – г-жа Лидия Чорбанова, която едва ли това й е работата”, посочи още той.

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците

Умишлено била заложена и по-висока цена за тест  смята още Петров. „Средна цена около 3 лева са тестовете. Въпросът е, че бяха заложени 8 лева за милион и половина теста и бяха поискани от Министерство на финансите 12 милиона лева. Аз още тогава ги питах защо те залагат 8 лева за тест, при положение, че в аптеките тия тестове на дребно струват по 5-6 лева”.

В телевизионно интервю бившият здравен министър Стойчо Кацаров определи разследването на антикорупционната комисия като удобен повод за уронване на престижа му. Часове след това последва отговор. От КПКОНПИ обясниха, че твърденията на бившият служебен министър са неоснователни, а проверката е започнала след сигнал и медийни публикации. А от синдикат образование, изразиха съмнения в достоверността на тестовете.

„Ние даваме примерно някакви 20 милиона за тестове, но каква е ефективността от тях, нека МЗ това да направи . Огромна част от заразените ученици и учители не са били хванати от тези тестове и те твърде несъвършени и още от началото си казахме, че имат до 50 процента успеваемост”, заяви Юлиян Петров от  Синдикат „Образование”, КТ „Подкрепа”.

По думите му цялата система на образованието е била поставена в неведение. „Самият министър Денков беше подведен на няколко пъти. Болно ми е, защото ние, като ръководство, поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим”, каза още Петров.

Тестовете за учениците: Основателни ли са съмненията в достоверността им

Според него умишлено е била заложена висока цена за тест.

„Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.”, обясни още бившият зам.-министър на здравеопазването.

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало наши фирми за купуването на тестове, Петров заяви следното: „Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата. Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха странни фирми които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия  и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета– г-жа Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение”.

Бившият зам.-здравен министър заключи, че тестовете са достоверни и отговарят на изискванията.

 

 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.