Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата

Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата. И как да се погрижат за сърцето си преболедувалите COVID-19. Кардиологът проф. Яна Симова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен, разказва, че ниските температури затрудняват сърцето и го кара да работи по-силно.

"Това създава предпоставки за създаване на тромби и съсиреци. Възможно е да причинят усложнения - инфаркт или инсулт. Най-чувствителни са хората със сърдечно-съдови заболявания, тези, които работят на открито и възрастните хора. Останалите почти не се влияят от температурните промени", обясни тя.

Пътят на надеждата: Какви са трудностите пред чакащите за ново сърце у нас?

По думите й ниското атмосферното налягане, снеговалежът и силния и бърз вятър увеличава риска от инфаркти. "Ходенето в дълбоки преспи, чистенето на сня и бутането на коли, карат сърцето да се натоварва. Болка, тежест и неразположение в гърдите, която минава към челюстта и пръстите на лявата ръка. По-изразени задух, умора и изпотяване могат също да са симптоми", разкри медикът. И допълва, че стресът и пушенето също увеличават риска от сърдечни заболявания.

А редовната спортна дейност спомага за избягване на този риск. "Алкохолът не помага за по-добро сърдечно здраве. Няма здравословна доза. Повишената топлина, която ни дава, намалява правилното възприемане на нивото на натоварване, което можем да си позволим", посочи тя. И алармира, че сауната е безопасна процедура за хора със стабилни сърдечно-съдови заболявания, но не се препоръчва в нея да влизат хора с неконтролирано артериално налягане - над 140 или след прекаран скоро инфаркт.

Пропорционално на увеличаване на вълната на ковид, се увеличава и броят на миокардни инфаркти сред младите хора. "Има бум на млади хора, които от ковидната ренимация, отиват в сърдечно-съдовата, за да им се отпушват кръвоносни съдове. Рехабилитационна терапия с йога и тай чи са доказано успешен метод", сподели д-р Симова.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.