Новооткритите случаи са 52

Вариантът Омикрон вече се разпространява в България дифузно, смятат експертите. От Центъра по заразни и паразитни болести излязоха с информация за новите случаи на варианта у нас - 52, и прогнозираха, че до две седмици той ще доминира.

Второто секвениране обхваща дните около празниците и началото на 2022-а. Повечето заразени, с изключение на двама, не са пътували в чужбина, каза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

52 случая на Омикрон потвърдени у нас

 

 

Първите 12 установени случая на Омикрон у нас бяха на пациенти с леки симптоми. Но и това постепенно се променя. В момента вече има 7 хоспитализирани, като почти всички са с двустранна пневмония. Хората, при които е засечен новият вариант, са основно между 35- и 45-годишна възраст. Имало няколко проби на деца от 8 до 18 години.

В борбата с вируса не само у нас, но и в Европа, се очаква да влязат първите таблетки, лекуващи COVID-19 – на производителите Pfizer и Merck. Поръчаните от България 50 хиляди опаковки се очаква да пристигнат най-рано през март.

„Те спират размножаването на вируса, оттам – и развитието на симптомите, постъпването в болницата и, недай Боже - летален изход за пациента”, обясни проф. Илко Гетов.

Експерти не смятат, че двете лекарства ще са налични на рафтовете в аптеките. Но остава въпросът кой ще може да ги предостави на нуждаещите се между третия и петия ден от появата на симптомите. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да одобри поне един от двата медикамента най-рано в началото на февруари.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.