За последното денонощие в страната са хоспитализирани над 850 българи

Отново над 6 700 заразени с коронавирус за денонощие. Все повече области влизат в тъмночервената зона. В Пловдив областният оперативен щаб се събра на съвещание. В София здравните власти се срещнаха с директорите на болници.

Само за последното денонощие в страната са хоспитализирани над 850 българи с коронавирус. От днес още пет области вече са в тъмночервено на картата, като в този цвят вече е повече от половин България.

Въвеждането на по-строги мерки обаче няма да зависи от броя на новите случаи и хоспитализираните, а от това колко дълго продължава престоят на болните в лечебните заведения и колко заразени има сред медицинския персонал, заяви здравният министър.

Със симптоми на задух и температура Мариян Цанков търси помощ при личния си лекар и в COVID зоните в Пловдив. „Минах през два-три кабинета, не ми обърнаха толкова голямо внимание. Отделно - беше голяма лудница”, каза той.  

Мъжът все пак успява да се тества и прегледа в пловдивска болница, където лекарите вече усещат натиска на новата вълна. Половината от разкритите COVID легла са заети. „Възрастта обикновено е над 50-60 на тези, които се приемат в болница. В интензивния сектор имаме трима пациенти за момента”, обясни управителят на МБАЛ „Св. Каридад” - Пловдив д-р Христо Христев.

За да спрат ръста на новозаразените от областния кризисен щаб в Пловдив обмислят забрана за големи групови събирания, а също и затваряне на училищата. „Изчакваме указание на Министерство на образованието за това дали децата следва да преминат в режим на обучение от разстояние”, коментира областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

В столицата натискът към болниците също се засилва. В COVID отделението, ръководено от д-р Рада Прокопова, свободни места няма. „През нощта са постъпили 4-ма човека, което е изключително интензивен прием и говорещ за увеличаване на случаите”, посочи медикът.

Незаети легла, макар и наполовина, все още има в най-голямата спешна болница - „Пирогов”, където приемат най-тежките случаи. „Това е нещо, което е много динамично. Във всеки момент очакваме тези легла да се запълнят”, заяви директорът на лечебното заведение д-р Иван Поромански.

От Столичната здравна инспекция засега не обмислят локално затягане на мерките. „Няма болници, които са абсолютно запълнени. Има още няколко стъпки, за да достигнем до максимума”, каза директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

На национално ниво подходът за прилагане на нови мерки ще е различен, тъй като и новата вълна се различава от предишните, заяви здравният министър. 

„Досега може би сте свикнали да се говори само за ниво на заболеваемост и смъртност. За нас е много важна и заетостта на леглата - не само в момента, но и колко продължително са заети те.  Както и наличността на медицинския персонал - как той ще се разболява е един от факторите за преминаване от едни към други мерки”, коментира проф. Асена Сербезова.

Първоначалните данни за по-леко протичане на Омикрон могат и да не се оправдаят, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Омикрон тръгна с много оптимизъм - колко леко протича и как ще се разминем с едни оплаквания от хрема и кихане. Виждаме и трябва да се знае, че може да протича много по-сериозно”, обясни проф. Ива Христова.

Засега у нас няма данни за починал пациент с Омикрон.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.