Посещението на премиера в РСМ беше недомислено, смята евродепутатът

Режимът в Русия е авторитарен и рекетьорски. Това каза в ефира на "Денят на живо" евродепутатът Александър Йорданов. По думите му страната има практиката да рекетира и провокира. 

"Една нормална държава не може да рекетира. Не може да бъдат предадени европейските интереси за разширяване за изток, които включват членство на Украйна и Грузия в ЕС. Това е и политика на НАТО и не Русия е тази, която ще каже как да се случат тези процеси", обясни той. 

Йорданов добави, че ЕП определя политиката на Русия като агресивна и несъвместима с представите ни за това как трябва да е развиват държавите. 

Петков: България е суверенна държава и сама решава как да организира отбраната си

"Имаме нахална, агресивна и непочиваща на никаква логика политическа декларация от страна на руското външно министерство. Тази позиция се подкрепя най-активно и в руския парламент. Отговорът от страна на България обаче не беше задоволителен. Беше кратък, без конкретика и повтори това, което е общоизвестно. Румъния например определи руските претенции като неприемливи и неуместни. Кирил Петков не каза нищо такова. Очаквах премиерът да има позиция за разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас", каза още Йорданов. 

Евродепутатът коментира и визитата на министър-председателя Кирил Петков в РСМ. 

Кирил Петков определи визитата си в Скопие като огромен успех

"Посещението беше недомислено, неподготвено и без никакви резултати. Напротив- окуражи се македонската страна да засили своето агресивно говорене и език на омразата към България. Агресията на Македония идва от тяхната доктрина, която е антибългарска", категоричен е Александър Йорданов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.