Причини и лечение на рак на маточната шийка

Всяка година между 25 януари и 4 февруари Европа отбелязва седмицата посветена на борба с рака на шийката на матката. Мисията на TedX Vitosha Women е да покаже на жените колко е важно да се грижат за здравето си, а част от нея е и д-р Иван Вецев - специалист по Акушерство и гинекология.

По думите му папиломният вирус се хваща при полови отношения. "Ако човек има HPV инфекция не значи, че е непременно рак, той се изчиства при голяма част от жените чрез имунитета, а едва 7-12% ще трябва да го лекуват дълго. Около 87% от жените се заразяват с човешки папиломен вирус", сподели той.

Според него България е на трето място по смъртност в Европа от рак на маточната шийка. "28 на 100 000 е процентът заболели у нас при средноевропейско ниво от 13,4%. Затова от 1 година сме подели информационна кампания с цел профилактика и диагностика", разкри той. И допълни, че това е четвъртото по честота онкологично заболяване изобщо, а сред жените е второто.

Ваксина драстично намалява случаите на рак на шийката на матката

"70% от случаите се откриват в късен стадий, когато е необходима операция. Около 53% е средната преживяемост у нас, при 63% за ЕС. Ракът на маточната шийка се причинява от човешки папиломен вирус. Профилактиката обаче не е достатъчна, HPV тест за високорискови типове на вируса, освен цитонамазка също е нужен", обясни д-р Вецев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.