Това се налага заради продължаващото струпване на руска военна мощ около Украйна

Заради продължаващото струпване на руска военна мощ около Украйна, НАТО съобщи, че изпраща подкрепления за отбраната в Източна Европа. А Съединените щати и Великобритания изтеглят служители и семействата им от посолствата си в Киев.

НАТО привежда силите си в готовност, а за подсилване на отбраната в Източна Европа съюзниците изпращат повече кораби и изтребители. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи изтребителя F-16 в Литва. Франция е готова да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. За охрана на въздушното пространство, Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България от април.

Четиристранни преговори за Украйна ще се проведат на 26 януари в Париж

На фона на опасенията от руска инвазия, Държавният департамент на Съединените щати нареди на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна. От Вашингтон уточняват, че посолството в Киев ще остане отворено и че не става дума за евакуация. Държавният департамент призова американските граждани да не пътуват до Русия. Великобритания също започна да изтегля персонала си от посолството в Киев. А Борис Джонсън отправи остро предупреждение към Москва заради рисковете от нахлуване в Украйна.

„Трябва да заявим много ясно на Кремъл и на Русия, че това би било катастрофална стъпка. Обединеното кралство е сред водещите страни в създаването на пакета от икономически санкции и работим с нашите партньори по целия свят”, заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Европейският съюз призова днес Русия да намали напрежението около Украйна и потвърди, че Москва ще бъде изправена пред тежки последици ако нападне съседа си. 27-те външни министри заявиха, че осъждат продължаващите агресивни действия и заплахи на Русия срещу Украйна.

Песков: Украйна се готви да ни атакува

„Ще продължим да изграждаме нашата позиция срещу опита на Русия да подкопае сигурността в Европа и да възкреси сферите на влияние, които са остарели”, каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

Европейската комисия предложи на Украйна да бъде отпусната икономическа помощ в размер на милиард и 200 милиона евро.

Заради ескалацията на кризата, пазарите реагираха с предпазливост, а руската рублата достигна 14-месечно дъно спрямо долара.

А в Брюксел Съветът на външните министри призовава Русия да намали ескалацията на напрежението, да спазва международното право и да започне конструктивен диалог. В срещата чрез видеоконферентна връзка участва и американският държавен секретар Антъни Блинкен. По-рано стана ясно, че администрацията на Байдън обсъжда възможно разполагане на допълнителни войски в Източна Европа

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.