Те излязоха с позиции в социалните мрежи

Български политици излязоха с позиции по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Премиерът Кирил Петков заявява, че днес отдаваме почит, пазейки спомена за „едни отминали мрачни времена, които никога не трябва да се повтарят”. „Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървели дълъг и нелек път до днес като общество”, добавя той.

Според министър-председателя България вече е на прав път. „Наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е основна ценност. Поклон пред паметта на жертвите!”, завършва Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също излезе с позиция във Facebook. По думите му България плаща „суровата цена на тоталитаризма два пъти”. „Краят на Втората световна война е началото на мир, просперитет и бурен икономически растеж за едни, но бележи период на десетилетия мрак, терор и ограничения за други. Държави като България плащат суровата цена на тоталитаризма два пъти”, пише Борисов.

Той посочва, че 1 февруари остава в народната памет като събирателен образ на „ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще струва на страната ни хиляди животи и дистанция с достиженията на модерната западна демокрация, която се опитваме да наваксаме и до днес”.

Пред мемориалната стена в столицата цветя поднесоха политици, общественици и наследници на жертвите на режима. Президентът Румен Радев също отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

В Белене панихида беше отслужена на мястото на някогашния концентрационен лагер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов