Коментар на доц. Райничка Михайлова – Гарнизова

Съвместният телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет „Гласът на науката“ продължава с темата „Идва ли краят на пандемията?“. Журналистът Виктор Николаев разговаря с доц. Райничка Михайлова – Гарнизова за това как се появяват новите вируси, възможно ли е в един момент COVID да се превърне в обикновена настинка и какви са ефективните предпазни средства. 

„Новите варианти на коронавируса, макар и по-заразни, засега протичат много по-леко, с по-малко засягане на белите дробове. Надявам се това да е добър знак за това, че вървим към края на пандемията”, обясни доц. Гарнизова.

По думите й най-вероятната хипотеза за започването на вируса е, че той е успял да премине междувидовата бариера.

„Има доказателства за голямо съвпадение на генома на секвенция на прилеп на и SARS-COV2. Много често при вирусите се случва да се прескочи междувидовата бариера и един вирус, характерен за животните, да инфектира и човека”, добави тя, като уточни, че вирусите живеят в живата клетка, извън нея не оцеляват.

Доц. Гарнизова добави, че друга хипотеза, в потвърждение на това, че по всяка вероятност е прескочена междувидовата бариера е това, че вариантите на коронавируса са над 100.

„Всичко започна още през миналия век, когато беше открита първата инфекция на коронавируса при птиците. Ветеринарната медицина много може да ни помогне в борбата със заболяването”, каза още тя.

По отношение на новите варианти тя обясни, че всяко деление може да предизвика репликация.

„Категорично обаче ваксинацията не може да предизвика изменение на вируса. Опасенията, че ваксините бяха създадени твърде бързо са неоснователни. По тях се работи през последните 30 години, затова и бяха създадени за толкова кратко време. Сигурно е и, че ваксинираните боледуват по-леко. Причината е, че така се спира размножаването на вируса, възпрепятствайки неговата репликация в белите дробове”, добави тя.

Доц. Райничка Михайлова – Гарнизова коментира още, че 24 до 48 часа преди да се появят симптомите на заболяването пациентът е заразен.

„Това е вирус, при който около 85% от случаите може да протече безсимптомно. Много предпочитано от пациентите последно време е поставянето на две различни ваксини. Как ще премине заболяването зависи до голяма степен от индивидуалния имунитет. Все пак обаче маските остават добър начин за предпазване на близките ни”, каза още тя.

По отношение на липсата на лекарства срещу коронавирусите доцентът обясни и причините за това.

„Ако атакуваме вируса с медикаменти, ще поразим и нашата клетъчна система”, добави още тя.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.