Според него случаят с починалата жена във Враца е напомнил, че има нужда от промени в Спешната помощ

Попълването на документация от лекарите е неизбежно. Това обясни бившият директор на „Пирогов” д-р Спас Спасков след случая с починалата жена пред спешното във Враца.

„Тази документация е изключително важна. В Спешната помощ много често пациентите се прехвърлят поетапно от един лекар на друг лекар”, заяви д-р Спас Спасков.

Според него самите болници нямат волята за разширяване на администрацията, която да е в помощ на медиците.

„Трябва да има допълнителна администрация. Кажете в една болница, че трябва леко да се разшири администрацията и ще видите какъв пожар ще настане. Ние искаме да не водим документацията, но не искаме да даваме средства на тези, които водят документацията”, каза д-р Спасков.

Според него случаят Враца е напомнил за пореден път, че има нужда от промени в Спешната помощ. Най-важната от тях е финансовата.

„Бюджетът, който се дава на спешната помощ, е левче на месец от гражданин. Ако ние имаме финансов ресурс, той ще доведе до това ние да привлечем и екипи, и да оборудваме тези екипи”, заяви д-р Спасков.  

А проверката на всички спешни центрове в страната  със сигурност ще даде по-ясна картина какви точно са проблемите в спешните звена, категоричен е бившият директор на „Пирогов”.

Проф. Габровски: Понякога лекарите трябва да спазваме процедури, които не са човечни

По-рано днес в ефира на NOVA началникът на неврохирургията на „Пирогов" проф. Николай Габровски заяви, че всеки ден излизат нови обстоятелства около случая с починалата жена в спешното отделение във Враца. И според проф. Габровски медиците отделят огромна част от времето си за оформяне на документация, а спешна помощ има нужда от сериозна финансова реформа.

В ситуации като тази във Враца лекарите бързо стават жертви, смята проф. Николай Габровски. Според него обаче е рано за присъди.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.