Опасност от силен вятър в няколко области на страната

Пред нас е поредната зимна обстановка. До обяд в понеделник ще е сравнително тихо и приветливо. Облачността постепенно ще се увеличава от запад на изток, а температурите ще достигнат своя максимум за денонощието – между 10 и 15 градуса.

Следобед, с преминаването на студен атмосферен фронт, ще започне бързо захлаждане. Вятърът ще стане студен от северозапад и ще е със силни пориви в Дунавската равнина и в планините. Ще завали дъжд, като валежите ще обхванат Западна и Централна България. С падането на температурите привечер дъждът ще се обръща в сняг.

През нощта и във вторник ще остане облачно и ветровито. Дневните температури ще са между 3 и 8 градуса. Валежите на запад ще спират, но в централните и източните райони ще вали дъжд и сняг. Ще се образува и снежна покривка. Заради силния вятър има предпоставки за навявания по пътищата.

В сряда ще остане ветровито, с динамична облачност и изолирани слаби превалявания от дъжд и сняг. Ще започне бързо затопляне и в четвъртък и петък дневните температури ще са до 10-15 градуса. Почивните дни ще са облачни, прохладни, със слаби валежи от сняг в планините на Западна България.

В обозрима перспектива зимата ще продължи да редува топли и по-хладни периоди. Топлите ще са около 10-11 и 17-18 февруари, а захлажданията с потенциал за валежи от дъжд и сняг – на 12-13 и 21-22 февруари.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.