Борислав Ганчев уточни, че се подготвят сигналите срещу Гешев

Решението на Конституционния съд не е изненадващо. Преди ВСС да откаже да разгледа въпроса по същество, като че ли нямаше никакъв спор по отношение тълкуването на текста от Конституцията. Сега нещата просто си дойдоха на мястото. Така зам.-правосъдният министър Борислав Ганчев коментира решението на КС, според което ресорният министър може да иска оставката на главния прокурор.

КС реши: Правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор

„Смятаме, че имаме достатъчно данни за една от трите хипотези в Конституцията - тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт”, уточни Ганчев.

Зам.-министърът уточни, че в момента се работи по окомплектоването и формулирането на сигналите. „Те са свързани с все такива нарушения, които Конституцията казва, че са достатъчни, за да може министърът на правосъдието да сезира и да отправи искане до ВСС. Който съответно очакваме да има морала да изпълни задълженията си”, добави той.

Ганчев коментира и дали част от деветте въпроса, които Кирил Петков формулира пред медиите, присъстват в сигналите на Министерството на правосъдието. „За мен тези казуси са известни и те са известни далеч преди някой премиер да ги каже. Ако се върнем назад, „Барселонагейт”, „Мата Хари”, та дори „Ало, Ваньо” - говорим за едно последователно действие или бездействие, които не съответстват на очакванията на обществото за разследване”, категоричен е зам.-министърът.

Той коментира и обвиненията на Прокуратурата, че с искането за оставка става въпрос за персонална политическа атака. „Мисля, че Министерството на правосъдието работим професионално и последователно. Ако при нас има данни за някоя от хипотезите на Конституцията, които обуславят предсрочно освобождаване на главния прокурор, не мисля, че трябва да чакаме или да отлагаме”, категоричен е Ганчев.

Зам.-министърът засегна и разпита на Кирил Петков и Лена Бориславова. „Не мисля, че се изнесе нещо ново, което да предполага разпита. Според мен с това се отвлича вниманието от актуалните теми в обществото - разследванията, които споменахме”, смята той.

Като какви отиват - е чудесен въпрос, смята Ганчев. „Те казват това, което ние всички знаем. Аз, като гражданин, съм радостен, че едно такова изказване на премиера изглежда да провокира прокуратурата да работи. Ако това е начинът, да им дадем възможност. Надявам се разпитът да е ефективен в тази посока”, уточни зам.-министърът. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.