Това обяви вицепремиерът на брифинг

"Искам да обявим една добра новина и още едно изпълнено обещание. То засяга над 1,5 млн. домакинства, които ползват дърва за огрев. Ограничаваме посредниците и така цените на дървата за отопление ще паднат. Започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства – дървесината за огрев ще се продава на цената на добиване". Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите на вицепремиера съвсем скоро броят на тези складове ще се увеличи до 56. „От тези складове ще се извозват дървата до домовете на хората, които ще ги потребяват. Ограничаваме посредниците, които натоварват цената и които купуват дървата, за да ги препродават понякога и за други цели”, подчерта тя.

“В един от тези складове, дървесината се добива и продава на 84 лева, а същата на пазара е 160 лева, виждате почти 100 % увеличение заради посредници и прекупвачи”, поясни още Нинова.

„С тази мярка, освен достъпна цена, се гарантира, и че ДГС-тата ще имат дърва. Освен това започва и кампания по наемане на работници, които да добиват самата дървесина. ДГС ще започнат и процедура по закупуване на техника за добив на дървесината. За целта имаме нужда от помощ от кметовете по места, които трябва да изготвят списъците с нуждаещи се от дърва за огрев”, посочи Нинова.

„Това е пилотен проект, който започва с тези 17 склада. В следващите седмици ще бъдат открити и останалите в районите, където има засилено потребление на дърва за огрев. Целта е да гарантираме доставките не само за този приключващ отоплителен сезон, но и за следващия. Искам да подчертая, че се касае само за местно население, но не и за търговци”, подчерта от своя страна министърът на земеделието Иван Иванов.

Той уточни, че продажбата на дървесина за огрев ще се осъществява на база на изготвените списъци от кметовете и ще се доставят на хора, които имат посочена адресна регистрация, за да не се допуска спекула.

Парите за дървесината обаче ще се плащат директно на горските стопанста и няма да минават през местните градоначалници, защото имало сигнали, че кметове завишават цените.

“Ако горското си закупят техника и започнат те да правят дърводобив, дървата ще им излязат с 10 лв по-малко , няма да излязат 100 лв, а 90”, обясни Йордан Керчев, който се занимава с дърводобив от 20 години.

Това предвижда и държавата, за да бъде добита достатъчно дървесина горските стопанства трябва да наемат и допълнително работници, както и да закупят високопроходима техника.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.