В съобщение обвинението обяви, че е получило материалите по случая и от МВР

В Специализираната прокуратура са получени 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт”. Това е станало, след като обвинението е изпратило две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст, което е сезирало испанското. Това обяви на брифинг във вторник говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. 

„Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското. Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване”, добави той. 

„БАРСЕЛОНАГЕЙТ”: Доклад от испанските власти е получен в МВР (ОБЗОР)

Документът тепърва ще се превежда, за да се прецени доколко информацията в него е полезна на разследването у нас. „Тя е основополагаща, доколкото твърденията е, че престъплението „изпиране на пари” е извършено на територията на Кралство Испания”, коментира говорителят на Специализираната прокуратура. 

Кръстев обясни, че в европейските заповеди за разследване са поставени много въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. „Има данни, че може да се заключи, че е имало престъпление. Изискват се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство”, уточни още той.

 

 

Коментар от говорителя дойде и за разпространената информация от вътрешния министър Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти по „Барселонагейт”. Кръстев обяви, че наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от МВР от испанските власти.

„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР. Същевременно, наблюдаващият прокурор е поискал и информация от ДАНС във връзка с разпространена от тях информация, че са получили също информация от испанските власти”, добави той.

По-късно през деня, след 17 ч., от Специализираната прокуратура обявиха в съобщение, че са получили материалите по случая с къщата в Барселона, изпратени от МВР.

Борисов: Нямам къща в Барселона, не съм имал, няма и да имам (ВИДЕО)

„Днес постъпиха материали от ДАНС, които са на английски език. За съжаление, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави впечатление, че документът е на английски език, а не на испански. Ние сме постановили извършване на превод, за да се запознаем с изложената информация”, каза още Кръстев.

Документите от ДАНС говорителят уточни, че са 26 страници. „Има снимки и текст. Снимките са от медийни публикации в България и в Кралство Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал допълнителна информация от ДАНС, за да установим кой и на какво законово основание е поискал тази информация и от кого е получена тя в България. Защото в докладът, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма автор на този доклад. На последната страница няма подпис или печат”, заяви той.

„За първи път виждам такъв материал в дългогодишната си практика, още повече - изпратен от ДАНС в такъв вид. Въобще не е ясно кой е авторът, въобще не е ясно към кой момент го датираме и въобще не е ясно за нуждите и целите на какво този документ е съставен”, каза от своя страна ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

У нас разследване по аферата „Барселонагейт” тече от лятото на миналата година. От брифинга стана ясно, че са разпитани всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство. „Бойко Борисов е разпитан в качеството му на свидетел. Ако от европейските заповеди за разследване се установи, че следва да се разпитват нови свидетели, те ще бъдат разпитани”, допълни Кръстев.

Дали и на кого ще бъдат повдигнати обвинения ще стане ясно, след като се проверят всички налични данни, категорични са от прокуратурата. От там не разбират защо ДАНС и МВР също проверяват информацията по „Барселонагейт”, след като по закон за едно престъпление разследва една служба.

Припомняме, че в края на януари главният прокурор Иван Гешев обяви пред Европейския парламент, че чака информация от испанските власти. Няколко дни по-късно тя беше предоставена, но на МВР. Едва днес докладът беше даден и на Специализираната прокуратура.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.