Според него завзетото летище край Киев е критична точка на конфликта в днешния ден

"Путин предприе мащабна агресия от всички направления. Обстрелите от западната страна на Днепър бяха изненада за мен. Основната цел е не да унищожат физически Зеленски, а да го заловят и да го накарат медийно да призове за мир. По този начин Кремъл бързо ще постигне своите цели. Днес и утре ще бъдат решаващи дни да се види дали Путин ще реализира тази стратегия. НАТО няма как да влезе с войска в Украйна. Ако се стигне до пряко стълкновение, това може да ескалира до ядрен конфликт. Губещата страна може да реши да използва ядрено оръжие". Това заяви за "Твоят ден" проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Според него зависи до голяма степен от това дали украинската армия ще успее да унищожи десанта, който е завзел летището северозападно от Киев. "Има противоречиви информация, че самолети на руската армия са се отправили да окупират Киев. После се говореше, че Украйна е възстановила контрола си върху летището. Това е критична точка на конфликта в днешния ден. Киев не може да бъде окупиран, това е голям град. Може да бъде блокиран", подчерта той.

МВнР: Към Киев пътуват 4 автобуса, а към Одеса - 3, за да евакуират гражданите ни от България"

По думите му е взривен мост, чрез който танковите войски са щели да влязат в Киев. "Русия не се свени да нанася ракетни удари по цялата територия на Украйна. Част от стратегията на Путин е да избегне жертви сред цивилните. Целта е унищожение на военни обекти, 1 от 10 ракети обаче със сигурност ще се отклони някъде", отбеляза Тагарев. И допълни, че вероятно Путин ще обстрелва и електропроводи, ЖП транспорт, тръбопроводи. Той смята, че позицията на БСП да не се налагат санкции на Русия, не е правилна.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.