Товастана ясно по време на речта му пред Конгреса

Международните реакции на войната в Украйна не спират. В годишното си обръщение пред Конгреса, президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви нови санкции срещу Москва.

Едва ли Джо Байдън е предполагал, че основен момент в първата му реч „За състоянието на Съюза” ще бъде руската инвазия в Украйна. На общо заседание на двете камари на Конгреса, президентът на САЩ призова за единна реакция на международната общност в отговор на руската агресия, която, според него, излага на опасност световния ред.

„Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати самите основи на свободния свят, мислейки, че може да го подведе към неговите заплашителни пътища. Но той сбърка много. Той си мислеше, че може да влезе в Украйна и светът ще се преобърне. Вместо това той се срещна с малка стена от сила, която никога не е очаквал или си е представял. Той срещна украинския народ. И  президента Зеленски. Всеки украинец. Тяхното безстрашие, тяхната смелост, решителност буквално вдъхновяват света. Атаката на Путин срещу Украйна беше преднамерена и напълно непредизвикана. Той отхвърли многократните усилия в дипломацията. Той смяташе, че Западът и НАТО няма да отговорят. Той мислеше, че може да ни раздели у нас, той мислеше, че може да ни раздели и в Европа. Но Путин сгреши. Готови сме и сме единни”, каза в речта си американският президент Джо Байдън.

Американският президент заяви, че САЩ няма да изпращат войски в Украйна, които да се бият срещу Русия, но обяви нови мерки срещу нея. Байдън нарече руския си колега „диктатор”.

„Тази вечер аз обявявам, че се присъединяваме към нашите партньори и затваряме американското въздушно пространство за всички руски полети, допълнително изолираме Русия и добавяме още натиск върху тяхната икономика. Той няма представа какво го чака. Путин сега е по-изолиран от света от всякога”, допълни Байдън.

А междувременно продължават реакциите на бизнес средите след руската инвазия, под засиления натиск на инвеститори и потребители. Някои от най-известните американски компании осъдиха Русия за действията й в Украйна. Apple спря продажбите на iPhone и други продукти в Русия. Google премахва руски официални медии от новинарските си канали, включително търсачката Google News. Ford, който има три производства в Русия, спира дейността си. Exxon Mobil също прекратява бизнеса си там. Световната банка и Международният валутен фонд обявиха в общо изявление, че двете институции координират действията си за осигуряване на финансова и политическа подкрепа за Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.