Двете страни се обвиниха взаимно за това

В десетия ден на войната в Украйна евакуацията на мирни граждани се провали.

Президентът Володимир Зеленски отправи остра критика към НАТО, след като снощи Алиансът не взе решение за затварянето на небето на Украйна за полети.

Руските войски обявиха спиране на огъня в районите на Мариупол и Волноваха, за да може цивилното население да се евакуира. Това обаче не се получи, а двете страни се обвиниха взаимно за провалената евакуация.

Отложиха евакуацията на цивилни в Мариупол

От Русия продължават да си тръгват и някои от най-известните компании и финансови институции, Финландия и Канада спряха да купуват руска водка.

Освен че трудно се излиза от Украйна, вече и трудно се влиза.

Фериботната връзка между румънското градче Исакча и украинския пункт „Орливка” не е много популярна. Изградена е наскоро благодарение на бесарабски българи. На всеки влизащ в Украйна се гледа с недоверие, защото за властите това е странно. За излизащите обаче това е бърза връзка и спасение от бомбардировките. За няколко дни пунктът „Орловка” доби популярност и опашките от жени и деца бягащи от войната, станаха километрични.

Очният лекар Андрей е от Одеса и изпраща далече от Украйна жена и две малки деца.

„Сега, разбира се, е важно да са на безопасно място”, заявява Андрей. „Безопасно място, отчасти е Румъния. След това е възможно и на друго място. Може и България. Аз оставам тук, за да защитя своята родина”, заявява Андрей.

За разлика от пунктовете в Румъния, които са подготвени за бежанската вълна, на територията на тази граница жени и деца вървят пеша с километри. Няма елементарни условия да чакат спасителния ферибот. А за мъжете останали зад гърба им остават изводите.

„Катастрофа, крах. Пълен крах на нашия живот”, казва Андрей. „Путин не се успокоява и иска да ни довърши”. 

По неофициални данни, към границите с Румъния от Одеса пътуват стотици хиляди жени и деца.

Хуманитарният коридор трябваше да е отворен от градовете Мариупол и Волноваха. Около 9000 души поискаха да се евакуират към Запорожие. Но планът да има спиране на огъня от 09:00 до 16:00 часа се разпадна бързо. Обстрелът беше подновен почти веднага и много от евакуираните се върнаха. Украйна обвини руската армия. Москва твърди, че украинците са виновни.

„В 11:45 часа Русия започна да обстрелва Волноваха с тежка артилерия. Както знаете, споразумението ни беше от 09:00 часа да има хуманитарен коридор”, заяви Ирина Верещук, вицепремиер на Украйна.

Руснаците казаха, че примирието е било нарушено от украински националисти, които започнали да стрелят по техните части.

Междувременно боевете продължават на десетки места в цяла Украйна. Артилерийският обстрел на Харков, Чернигов и Суми практически не е спирал от началото на войната. Жителите на град Бяла църква показаха кратери от обстрел с тежки оръжия. Десетки къщи са разрушени или повредени. А украинският президент отново коментира слуховете, че е избягал от столицата.

„През ден се появява слух, че съм избягал от Киев или от Украйна. Както виждате, продължавам да съм тук, където ми е мястото. Андрий Йермак също е тук. Вършим си работата. Ние обичаме бягането, но сега не е време за кардио тренировка”, заяви Володимир Зеленски.

По-рано Зеленски даде гневна пресконференция, на която нападна НАТО за отказа им да наложат зона забранена за полети над Украйна.

„Оказва се, че той не чува изказванията от Вашингтон, Париж и Берлин, че НАТО няма да се намеси в този конфликт. Явно се опитва да провокира сблъсък между НАТО и Русия”, коментира руският външен министър Сергей Лавров.

Междувременно, в единствения голям град в Украйна, който руснаците успяха да превземат, имаше протест. Около 2000 души излязоха на площада в Херсон, развявайки украински знамена. Те скандираха обиди срещу руските войници и ги приканиха да си ходят у дома.

На фона на всички тези драматични събития, Владимир Путин се среща с млади жени, които се обучават за стюардеси. Срещата беше по повод предстоящия ден на жената и по ирония дойде в деня, в който „Аерофлот” спря всичките си международни полети заради ограниченията да лети над Европа и Северна Америка.

И днес редица големи компании отказаха да работят в Русия. Гигантът „Зара” обяви, че затваря 502 магазина за дрехи, както и онлайн търговията си. Системата за плащане PayPal също спря да работи в страната. От днес технологичният гигант Samsung прекратява вноса на свои продукти в Русия. Засега не е ясно дали ще затворят и магазините си.  Автомобилните концерни Ford и Volkswagen, авиогигантите Boeing и Airbus, петролните компании British petroleum, Exxon mobil и Shell, както и много други вече изтеглиха бизнеса си. Дори платформи за забавления като „Нетфликс” и „Дисни” спряха услугите. А най-големите вносители на алкохол в Канада и Финландия вече не купуват водка от Русия.

Десетки хиляди се събраха на площадите в различни градове в Европа, за да слушат реч на Володимир Зеленски късно снощи. Само в Прага имаше 40 хиляди души на централния площад. Те протестираха срещу инвазията на Русия в Украйна и слушаха речта на украинския президент. Същата беше гледката и на централния площад в Тбилиси. Грузинците, в чиято държава Русия нахлу през 2008 година, протестират срещу действията на Путин всяка вечер от началото на войната. На големите екрани говори първо президентката на Грузия, след което и Зеленски.

Още гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.