Очаква се преговорите между Москва и Киев да бъдат подновени

Продължава руската офанзива срещу редица градове в Украйна. От украинската армия заявиха, че руските войски се опитват да укрепят позициите си в окупираните територии, поддържат темпото на настъплението и се подготвят за нови атаки. 

Тази сутрин руските войски удариха с крилати ракети военна част и телевизионна кула край град Ровно в Западна Украйна, както и квартал в северната част на Киев. 

Въпреки бойните действия, започват и нови преговори между представители на Москва и Киев. Този път те са по видеовръзка. За първи път и двете страни споменаха, че може да се достигне до конкретни споразумения. 

Русия обвини Запада, че се стреми да я докара до изкуствен фалит

Украйна продължава да призовава Запада да я снабди с оръжия и да наложи повече санкции срещу Русия. Външният министър Дмитро Кулеба призова в Туитър за още помощ, за да се предотврати въвличането на други страни в по-широкомащабен конфликт. В телевизионно обръщение украинският президент отново призова НАТО да наложи зона, забранена за полети. “Повтарям отново - ако не затворите небето ни, въпрос на време е руските ракети да започнат да падат върху ваша територия, на територията на НАТО и по домовете на граждани на страните от НАТО. Американски журналист беше убит в Киевска област. Колегата му е ранен. Това беше умишлена атака на руските военни. Те знаеха какво правят, но изглежда не всички на Запад знаят какво правят” заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Изявлението на Зеленски идва, след като Русия нанесе въздушни удари по тренировъчна база на 20-ина километра от Полша. Загинали са десетки, има и много ранени. От украинската армия заявиха, че руските войски се опитват да укрепят позициите си в окупираните територии, поддържат темпото на настъплението си и се подготвят за нови атаки. А преговорите между Русия и Украйна продължават днес, отново чрез видеоконферентна връзка. В неделя и двете страни изразиха сдържан оптимизъм за развитието на разговорите.

“Всеки ден представители на двете делегации говорят чрез видеоконферентна връзка. Нашата делегация има ясна задача да направи всичко възможно, за да се стигне до среща на двамата президенти”, каза още Зеленски.

Междувременно, от Вашингтон обявиха, че Москва е поискала от Пекин военни доставки и икономическа помощ. И предупредиха, че Китай ще бъде изправен пред тежки последици, ако помогне на Русия да избегне санкциите.

Русия повишава митото върху износа на слънчогледово олио

“Китай е знаел още преди нахлуването, че Владимир Путин планира нещо. Те може обаче да не са били наясно с пълния мащаб, защото е много възможно Путин да ги е излъгал по същия начин, по който излъга и европейците. Наблюдаваме внимателно, за да видим до каква степен Китай предоставя каквато и да е форма на подкрепа, материална или икономическа, на Русия”, каза Джейк Съливан, съветник на американския президент Джо Байдън по въпросите на националната сигурност.

Китай нарече “дезинформация” твърденията, че Русия е поискала от Пекин военна помощ. А за днес е насрочена среща в Рим на съветника на Джо Байдън по въпросите на националната сигурност и висш китайски съветник по външната политика.

Продължават и боевете на терен. Тази нощ при обстрел от страна на руската войска в северната част на Киев са загинали най-малко двама души. 

А Русия заяви, че е свалила ракета над град Донецк, а при падането на останки от нея са загинали най-малко 20 души.

Очаква се преговорите между Русия и Украйна да бъдат подновени днес, отново чрез видеоконферентна връзка. В телевизионно обръщение украинският президент за пореден път призова НАТО да наложи зона, забранена за полети, като каза, че ако не го направят, руските ракети ще започнат да падат на територията на Алианса. 

В град Измаил на границата с Румъния пристигат все повече семейства, резервират ден за ден хотели и изчакват да видят какво ще се случи. Пред бензиностанциите в града все по-често има опашки, купонната система е факт, цените растат, стоките изчезват.

Все по-често се говори и за очакван десант на Одеса. Руските кораби се виждат наблизо в морето.

След седмица екипът на NOVA в Украйна ще ви показва ситуацията северните райони на страната.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.