Тежки улични сражения се водят в пристанищния Мариупол

8 души са загиналите при руски обстрел срещу жилищен район и търговски център в Киев. Тежки улични сражения се водят в пристанищния Мариупол. А украинското правителство отхвърли руския ултиматум да предаде града до 4 часа тази сутрин и обяви, че ще продължи отбраната му. В замяна Русия предлагаше безопасен изход от Мариупол за военни и цивилни.

“Трябва да унищожите всички ни и тогава ултиматумът ще бъде автоматично изпълнен. Дайте ни Харков например, дайте ни Мариупол, дайте ни Киев. Нито харковчани, нито мариуполци, нито киевчани, нито аз като президент можем да направим това”, отговори украинският президент Володимир Зеленски.

В замяна Русия предлагаше безопасен изход от Мариупол за военни и цивилни. Гръцкият консул в Мариупол беше последният дипломат на страна-членка на Европейския съюз, останал в града. Вчера той беше евакуиран и пристигна в Атина. 

“Това, което видях, надявам се никой никога повече да не вижда. За съжаление това, което се случва в този момент в Украйна не може да бъде оправдано от моята съвест. Казвам го с тъга”, каза Манолис Андрулакис.

Войната в Украйна днес

Осем души са загиналите при руските удари снощи по голям търговски център в Киев. 10-етажната сграда е понесла сериозни щети, а на паркинга отпред има огромен кратер.

“Трудно ми е да говоря, защото дъщеря ми работеше тук. Вчера беше на работа през деня, а това стана през нощта”, казва Валентина Тимофеевна.

Кметът на Киев Виталий Кличко  обяви нов комендантски час в столицата. 

В Киев се въвежда нов комендантски час

“Комендантският час в региона на Киев ще бъде удължен. Той започва днес в 20 часа и ще продължи до 7 сутринта на 23-ти март. Магазини, аптеки, бензиностанции и учрежденията няма да бъдат отворени”, каза Кличко във видеобръщение. 

И днес продължиха разговорите чрез видеовръзка между преговорните екипи на Москва и Киев. Президентът Зеленски заяви, че Израел е добро място за диалог с Русия. И още: 

“Приятели, не се страхувайте, че живеем вече 25 дни под звука, който стана познат във всички наши градове”, каза Зеленски. 

Междувременно Беларус съобщи, че премества от границата с Украйна своите войски, след като те успешно били изпълнили своите задачи. Световните медии обаче припомнят, че преди инвазията в Украйна, Русия също обяви, че изтегля армията си.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook