Предложението е на една от партиите в коалицията – „Зелено движение”

Една от партиите в ДБ – „Зелено движение”, иска в българския парламент да бъде изслушан президентът на Украйна Володомир Зеленски. Според съпредседателя на „Зелено движение” Владислав Панев в българското общество има много дезинформация и се чува много гледната точка на Владимир Путин. Коалиционните партньори приемат подобна идея. Неминуемо обаче темата се преплете и с тази как трябва да действа държавата, ако президентът Зеленски поиска оръжие от българската страна.

Балабанов: Няма напрежение в коалицията

„Звучи приемливо като идея. Ще бъде полезно. Бихме могли да чуем какви искания имат и да ги обсъдим”, каза Милен Матеев от ПП.

Според депутата от ИТН Станислав Балабанов „едно такова нещо хипотетично, дори да бъде поискано, то минава през парламент и трябва да е добре прецизирано”.

„Това, което имаме, е, че България не подготвя военна помощ за Украйна”, допълни Балабанов.

Каназирева: Огромни икономически интереси стоят в основата на закриването на спецправосъдието

Опозицията изрази различни позиции.

„Ние ще подкрепим такова искане. Смятам, че е редно да направим сериозен жест за солидарност. ГЕРБ сме казвали, че всяка помощ за Украйна бихме подкрепили”, заяви Александър Ненков от ПГ на ГЕРБ.

„Не виждам с какво едно подобно театрално изпълнение ще допринесе за информационната среда, особено тук в НС. Ако това не увеличи шансовете на Зеленски да бъде номиниран за Нобелова награда за мир, то за театрално изпълнение за „Оскар”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Проектът на решение е внесен от ДБ в деловодството на парламента. Кога обаче ще влезе за обсъждане в зала, няма яснота.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.