Експертите искаха удължаване до средата на май

Край на маските, дистанцията и дистанционната работа от вкъщи. От 1-ви април отпада епидемичната обстановка у нас. Това реши правителството. Така отпадат абсолютно всички ограничения, които бяха наложени до момента. 

От 1-ви април няма да е задължително носенето на маски на закрито и спазването на дистанция. Връща се изцяло присъственото обучение във висшите училища.

Отпада и изискването към работодателите персоналът да е ограничен до 50%. 

Маските на закрито падат, отменят още ограничения

Растящият брой на новите случаи в страни в западна Европа не е за подценяване, смята доц. Ангел Кунчев. За това предлага епидемичната обстановка да се удължи.

"По-скоро моето лично да бъде удължена до 15 май с оглед не на някаква тежка ситуация. Не може в страна близка до нас, например Германия да има 200 хиляди нови случая дневно, а ние да казваме, че нещата са приключили, не не са приключили", обясни Кунчев. 

Отпадането на извънредната обстановка може да доведе до редица организационни промени, смята проф. Радка Аргирова.

"Редица хора можеха безплатно да се изследват например от РЗИ идват хора в препоръка за изследване безплатно, това за сега се планира да не става. Аз лично съм много против това", коментира проф. Аргирова. 

Кунчев: Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове

Според здравните експерти, голяма част от ограничителните мерки трябва да продължат да се спазват като носенето на маски и дистанцията. Към момента е рано да се говори за нова  6-та вълна. 

"Става въпрос за варианта Омикрон и неговият последен подвариант БА2, който наистина се разпространява лесно, обхваща доста хора, но преминава доста по-леко и обикновено тази вълна не се отразява на приетите в болница. Аз лично смятам, че в края на септември ще има нов пик", уточни Кунчев. 

Страната ни продължава да е в дъното на класацията по брой ваксинирани срещу COVID -19. На този етап здравните власти са изправени и пред друг проблем – имунизациите на украинските бежанци.

"Не повече от 5-10 процента са тези, които имат информация за имунизационния си статус.

Трябва да се внимава, за това да не се породят и да видим заболявания, за които сме забравили. Аз много се тревожа за полиомиелита, за морбили се притеснявам, но дано да си остана с моите притеснения", каза още той. 

Към момента здравните власти изготвят план, по който да бъдат имунизирани всички деца дошли о Уткрайна. Доц. Кунчев увери, че страната ни е подготвена с достатъчно количество ваксини. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.