Разговор със специалиста по съня д-р Петър Чипев и Калоян Димитров от Българска асоциация на пациентите с нарколепсия

Засяга ли здравето ни смяната на часовото време, въртенето на стрелките влошава ли качеството ни на сън, кои са най-честите проблеми със съня и що е то нарколепсия?

На 22 март бе учредена Асоциация на пациентите с нарколепсия.

"Проблемът е, че много хора, включително и колеги не познават термина нарколепсия, симптомите са непознати. по принцип става въпрос за хронично неврологична заболяване, засяга центрове в мозъка, които отговарят за съня. Дефицит на един белтък води до високата сънливост и типични пристъпи на катаклепсия, свързано с отпускане на мускулатурата и тялото и на практика заспиване при силни емоции, предимно положителни, като смях", това каза в "Пулс" д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня и по пулмология.

Медикът сподели, че най-много от страдащите са деца, като първият пик на болестта е именно в тази възраст. Съществува и втори пик след 35 - 40 години.

"Предполагат се генетични фактори, които предразполагат организма, а основният процес, за който се смята, че води до този дефицит, е автоимунен, подобен като този при диабета", каза още д-р Чипев.

Калоян Димитров, съучредител на Българска асоциация на пациентите с нарколепсия и родител на страдащо от състоянието дете, разаказа за симптомите и самото състояние, като разясни, че нарколепсията е тип 1 и тип 2, като тип 1 е с катаклепсия.

Калоян не се ангажира да отговори дали пациентите с това заболяване са много или малко у нас, но е убеден, че има много хора, които не са диагностицирани.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.