Причината - отмяната на извънредната епидемична обстановка

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни в студиото на „Здравей, България" Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

„Те ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест, личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи на COVID-19. Пандемията като че ли стихва. Не искам да казвам, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, обясни лекарят.

Според него така или иначе, мерките у нас не са се спазвали. По думите му хората никога не са били принуждавани да се ваксинират.

Целия разговор гледайте във видеото.

Маските на закрито падат, отменят още ограничения

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.