За 20 дни военни действия от Николаевска област са евакуирани близо 13 000 жители.

Увеличават се жертвите след трагедията в Николаев. Официалният брой на загиналите вече е 15. Очаква се тежкият обстрел да отключи  нова бежанска вълна към България и Европа.

Ракетни удари по Николаев във вторник станах причина в местната организация на Украинския Червен кръст да има все повече записани за евакуация от града.

“Хората се евакуират всеки ден. По 150- 200 жени, деца и възрастни. Извозваме ги, първо от зоните на обстрел между Херсон и Николаев, а след това ги транспортираме до Одеса. От там – към Европа. Хората са в още по-голям страх след вчерашните ракетни удари по Николаев с ракети Град и Смерч”, обясни организаторът на евакуацията от Николаев Анатолий Петров.

Властите в Мариупол: Руските войски отвлякоха 70 жени и медици от родилен дом

Мъжете в Николаев остават, тъй като мобилизацията във военните коменданства тече с пълна сила. 

Сирените не спират не само над Николаев, но и Одеса.

“От днес извозваме само жени и деца, които живеят в укрития и психологически не могат да издържат на звука от сирените”, казва още Анатолий Петров.

Именно Одеса е разпределителната точка за европейските градове, към които бягат жителите на този район.

“Пътуваме към неизвестното. Като за начало към Одеса. А след това ще видим. Планираме, засега да пътуваме към Испания. Имаме близки хора там”, споделя една от бежанките.

За 20 дни военни действия от Николаевска област са евакуирани близо 13 000 жители.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.