За първи път български дипломат говори пред щатски конгрес

За първи път български дипломат говори пред щатски конгрес. Генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков представи страната ни и българската общност пред законодателния орган на щата Илинойс. С него бяха и видни представители на нашата общност там. 

По-малко от година след назначаването си в Чикаго Светослав Станков стана първият български дипломат, поканен да говори пред щатски Конгрес в САЩ. Той представи нашата общност в Средния Запад.

Тръмп призова Путин да разкрие компромат за сина на Байдън

“Общността носи свежа енергия на щата Илинойс, допринася  неговия просперитет и служи за един от неговите мостове през Атлантика, към Европа. Въпреки това, пред българската общност предстои тепърва да се интегрира напълно в политическия живот на щата Илинойс”, каза Станков. 

Станков се срещна с лидерите на двете камари на Конгреса в Илинойс както и на опозицията. Единият от тях се оказа женен за българка – републиканският лидер в Сената Дан МакКончи. Новината изненада нашата делегация. А съпругата на МакКончи – Милена дори му беше приготвила мусака за работа. В делегацията на Стакнов бяха бизнесмените Шефкет Чападжиев, Фил Филипов, проф. Самуил Рефетов от университета в Чикаго и второ поколение българин от македонския край Томас Лебанофф.

“Това е може би най-доброто нещо, което откакто съм тук, в Америка, да се представи България в този вид”, каза Чапанджиев.

“Може би следващата стъпка за представителите на нашата общност е да се включат в социално-икономическия и политическия живот и да бъдат по-представени”, заяви и генералният ни консул в Чикаго.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: