Днес в парламента се проведе блиц контрол

Скандали и спор в Народното събрание, заради отсъствието на премиера Кирил Петков от парламентарния контрол. По правилник всеки първи петък от месеца трябва да се провежда блиц контрол на премиера и вицепремиерите. Днес, обаче от шестима души, в зала за блиц контрол бяха само вицепремиерите Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. Премиерът и другите му заместници имали неотложни ангажименти. Това разгневи опозицията, която поиска Петков да дойде в зала, след като в медиите се появиха снимки и кадри, как премиерът рано сутринта е спрял да говори с протестиращи полицаи.

Срещу отсъствието на премиера Кирил Петков и вицепремира Асен Василев първи реагираха ДПС. Липсата им в зала обвързаха с деня на лъжата. „Днес може би премиерът има професионален празник и заради това е решил да не се явява”, коментира Йордан Цонев.

Очаквания за блиц контрола имаха и от „Възраждане”.  В сряда те получиха уверение, че в петък ще могат да питат премиера за ситуацията със 17-те български моряци, които са блокирани в Украйна.

„Миналата седмица премиерът излъга, че руската страна трябва да предостави син коридор. Няма как да получим информация, защото нямаме посланици в Русия и Украйна”, добави Костадинов.

Председателят на Европейския парламент ще посети Киев

От ГЕРБ-СДС поискаха все пак Кирил Петков и Асен Василев да дойдат по-късно на блиц контрол.

„Тук е Нинова, която нищо не е направила кой знае какво , за разлика от другите двама. Ама какъв по-неотложен ангажимент от това да се явиш при началника си”, добави Тома Биков.

От БСП защитиха партньорите си в управлението.

„Мисля, че стана пределно ясно, че другата седмица ще има блицконтрол и не разбирам каква трагедия се разиграва, предвид, че вашият премиер Борисов 4 години не се явяваше”, уточни Гуцанов.

Малко по-късно въпросът къде е Кирил Петков отново внесе напрежение в пленарната зала. Поводът – снимки и кадри с премиера от центъра на София, заснети рано сутринта.

„Г-н председател искаме почивка,  защото очевидно премиерът е тук и да вземе да дойде”, обясни Десислава Атанасова.

„Да губите времето на вицепремиерите, които вероятно имат по-важни задачи от това да седят тук, както губите времето на цялото НС от началото му”, каза от своя страна Настимир Ананиев.

Даниел Митов: Вот на недоверие би бил абсолютно оправдан

След почивката премиерът не дойде. Малко по-късно стана ясно, че ангажиментът на премиера е да извърши проверка на граничния пункт капитан Андреево. Заедно с министри и шефове на агенции са проверявали фитосанитарния контрол и контролът за животни по границата с Турция.

„Премиерът е страхливец”, заяви Хамид.

„Г-н Хамид каза, че премиера е страхливец, според мен трябва да се наложи наказание на г-н Хамид”, добави Настимир Ананиев.

Последва закана за забележка от страна на Никола Минчев.

Блиц контрол на премиера и отсъстващите му заместници е планиран за следващия петък.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.