По данни на СДВР от началото на годината има само два сигнала за откраднати регистрационни номера на украински коли

За кражба на регистрационни номера на два украински автомобила научи NOVA. На кадрите от охранителна камера се вижда как мъж с качулка сваля табелите от колите. 

Мария и Владимир са украинско семейство. Напускат Одеса два дни след началото на военните действия в Украйна. Пристигат в София на 4-ти март. Всичко е наред до сутринта на 5-ти април, когато Владимир открива автомобила си без регистрационни табели.

ЖИВОТ В СТРАХ: Масови набези на крадци във видинското село Орешец

“Не очаквах нещо подобно да ни се случи, притесних се. Помолих хората от магазина в близост да ми помогнат да се обадя в полицията “, разказва младият мъж.

Освен колата на Владимир, липсват номера и на друг автомобил с украинска регистрация. “Идвайки на работа онзи ден забелязахме, че са изкъртени номерата и на двете коли”, разказва Мария Лазарова. Мария и екипът й, които работят в близост, се обаждат на 112. Преглеждат и охранителните камери. 

Нападнаха екип на „Спешна помощ” в Хасково

Според Никола Колев престъплението е извършено от професионалисти. 

Владимир получава помощ и в подаването на сигнала в полицията, откъдето го насочват към КАТ. 

“Успяхме да вземем временни номера в КАТ, но успяхме благодарение на Никола, който беше с мен през цялото време. Никой в КАТ не знаеше какво да прави в тази ситуация, тъй като не се случва често издаването на номера на автомобили с чужди регистрации”, обясни Владимир. Той може да използва временния номер само за месец. “Единствената опция е да отида до Украйна и да си извадя постоянен номер , но сега това е невъзможно”, допълни той. 

По данни на СДВР от началото на годината има само два сигнала за откраднати регистрационни номера на украински автомобили. 

Владимир и Мария търсят съдействие и от украинското посолство в София. А докато се вземат мерки, те се молят войната да свърши, за да могат да се приберат при семейството си. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.