Германският регулаторен орган се подготвя за сценарий на недостиг на природен газ

Клаус Мюлер, ръководител на Германската мрежова федерална агенция, смята, че ако доставките от Русия бъдат прекратени, газовите резерви на страната ще стигнат до края на лятото или началото на есента. Той изрази това мнение в интервю за „Ди Цайт“ днес.

"Дори ако, говоря хипотетично, утре няма повече доставки на газ от Русия, Германия все още разполага с други източници. А също и хранилища, които, макар и недостатъчни, вече са малко по-добре запълнени, отколкото преди три-четири седмици", отбеляза Мюлер.

"В момента имаме достатъчно газ до края на лятото или началото на есента. Но аз правя всичко възможно, за да не се стига до такава ситуация", подчерта той.

Мюлер припомни, че Германия разполага с план за действие в случай на прекъсване на руските енергийни доставки. Има три фактора, които могат да помогнат за предотвратяване на неприемлива газова ситуация.

"Ако успеем да намалим потреблението. Ако успеем да набавим повече газ. И ако успеем да запълним складовете", изброи ръководителят на регулатора.

"Ако имахме 48 месеца спокойствие и време, щяхме да направим Германия независима от доставките на газ от Русия на разумна цена", продължи той.

Според него, ако още през 2014 г. са били предприети навременни мерки, Германия е можела да постигне енергийна независимост от Русия още през 2018 или 2019 г. Мюлер не изключва, че през предстоящата зима републиката ще трябва да се справя без руски газ.

Мюлер заяви, че германският регулаторен орган се подготвя за сценарий на недостиг на природен газ, в случай че доставките от Русия бъдат прекратени, и призова частните потребители и компаниите да пестят гориво.

"Първите два етапа на плана за действие при извънредни ситуации на германското правителство се отнасят до закупуването на газ и икономия и съхранение на газ. В същото време се подготвяме за трети етап - недостиг на газ. Това е ситуация, в която няма да има достатъчно газ за всички. Тогава ще трябва да разпоредим затваряне на съоръженията", каза Мюлер.

Той заяви, че регулаторът актуализира потреблението на газ в страната, за да разбере рисковете, и определя секторите и фирмите, които ще получат газ първи. Това са предимно частни домакинства, обекти като болници и газови електроцентрали.

"За много хора този сценарий може да изглежда много абстрактен. Но това е сценарий, при който говорим за допълнителни разходи за електроенергия за средностатистическото семейство от 1500 до 2000 евро или дори 2500 евро и повече", предупреди шефът на регулатора, като отбеляза, че без социални плащания тези суми биха били непосилни за много германци.

По-рано Роберт Хабек, германски вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата, заяви на пресконференция в Берлин, че германските власти са въвели план за действие в случай на прекъсване на енергийните доставки от страна на Русия.

Той уточни, че планът предвижда три етапа, като сега се разглежда първия от тях. По-късно министърът отбеляза, че Германия последователно предприема стъпки за намаляване на зависимостта си от руските енергийни източници. Според него германското правителство е предприело радикални и бързи мерки за намаляване на зависимостта от руския внос на енергия и ги изпълнява последователно. По-специално, постигнати са споразумения за алтернативи на доставките от Русия и се твърди, че Германия разполага със съответната инфраструктура. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС