Там бежанците се обучават на английски и български език безплатно

Частно училище в София отвори вратите си за 150 деца от Украйна. Там те се обучават на английски и български език безплатно, като от училището им осигуряват закуска и обяд. За да съберат децата, от учебното заведение отделят една от сградите си, като наемат и още учители. 

„Когато започна войната, всичко се преобърна. Тъй като имах тази свободна сграда, реших, че мога да отворя училище”, заяви Теодора Ненова.

МОН: Допълнителни онлайн уроци по български ще има за учениците от Украйна

Тя е директор на частно училище с детска градина в София. Там се обучават 300 деца, от 2 до 18-годишна възраст. Учат по британските образователни стандарти, а учениците чужденци имат специални часове по български. Затова, с пристигането на украински семейства у нас, директорът започва да получава все повече запитвания, тъй като учебната година е към края си и украинските деца по-трудно биха се интегрирали в българско училище.

„Единственото, което можехме да направим, е да отворим училище, в което тези деца да учат английски и български, защото, ако искат да се запишат в българската образователна система, това е нещото, което ще им трябва”, казва Ненова.

От училището съобщават новината, че отварят вратите си за украински деца, във Facebook. Само за 3 дни кандидатите са 150. В помощта за тях се включват ученици от училището и техните родители, но се налага да бъдат наети нови 12 души - учители и допълнителен персонал. Сред тях - и украинци, за по-лесна комуникация с по-малките.

Разказ за бягството от Украйна и живота в мазе

Заплатите на новите учители, училището поема със собствения си бюджет. Трудна за събиране обаче се оказва допълнителната сума от 14 хиляди лева, необходима за изхранването на децата. Обучението е целодневно и училището осигурява закуска и обяд.

„Нямам представа какви пари имат и могат ли да си позволят да си купуват храна. Всяко нещо, което им дадеш - флумастери, пластелин, ги радва. Разбрах, че в час по рисуване някои от тях са рисували танкове, което означава, че тези деца са видели истинското лица на войната и въпреки всичко, са усмихнати”, коментира Теодора Ненова.

Поради неочаквано големия брой записани деца, от училището апелират за подкрепа, като всяка помощ е добре дошла. Тя може да бъде под формата на закуски, напитки, вода, плодове или пък финансови средства за заплащане на кетъринга за обяд. От учебното заведение изчисляват необходимите средства на стойност от около 14 000 лв. на месец, като гарантират пълна прозрачност при разходването им.

За допълнителна информация: 0882 210 210 - Ралица Петрова.

Банка: ДСК

IBAN: BG59 STSA 9300 0028 8622 51

BIC: STSABGSF

Получател: Фондация "Иновативно образование"

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.