Най-опасни са в стадия на нимфата

Кои са болестите, които могат да ни причинят кърлежите. В студиото на "Пулс" темата коментира проф. Георги Попов, специалист по инфекциозни болести и ръководител на COVID звено в болница "Софиямед". 

По думите му една женска ражда по 2000-4000 яйца на гроздове във влажна почва. "Там яйцата се излюпват и се появяват ларвите. В стадиите ларва, нимфа и имаго се хранят - три пъти в целия си живот. Най-опасни са като нимфи, защото са най-гладни като всички деца, хранят се в кръв", обясни той. И допълни, че стоят на върха на тревичките и чакат своите гостоприемници, могат да чакат с години. Усещат го по топлината. 

УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ: Лаймската болест засяга почти всички органи и системи (ВИДЕО)

"0,5 мм е големината на нимфата, като се нахрани става 200 пъти по-голяма. Симптомите след ухапване са най-напред кожни - петно, кръговато, елипсовидно с просветляване по средата. Други оплаквания са отпадналост, главоболие, нарушена концентрация. Виолетово-лилава оцветка на висулката на ухото е белег за лаймската болест. Има изтръпвания по лицето и бузите, както и по краката и ръцете. Може да се развие и менингит, аритмия, прескачане на сърцето", посочи д-р Попов.

Според него кръвните изследвания след ухапване от кърлеж се правят след минаване на известно време  - поне 14 дни, за да се образуват антитела. Взема се антибиотик, който зависи от сезона.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.