Поводът е посещението на българската делегация в Битоля

Нови искри по линията София-Скопие. Поводът е посещението на българската делегация, с участието на премиера Кирил Петков в Битоля, както и оценката от страна на македонския президент, че Иван Михайлов е нацист. Така темата „Северна Македония” отново стана повод за размяна на реплики между партиите в парламента. От „Възраждане” заплашиха с мащабни протести, а ИТН предупредиха за възможен взрив в коалицията.

Посещението на българската делегация в Битоля, с участието на премиера Кирил Петков, е разпалило езика на омразата. Това коментира премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни. Македонските граждани са решени за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент”, заяви Димитър Ковачевски.

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата

Изказванията на част от македонските управляващи и посещението в Битоля отново върна темата „Северна Македония” в парламента. От „Продължаваме промяната” бяха категорични, че няма промени в тяхната позиция. Същото смятат от „Демократична България”.

„Нашата позиция остава непроменена, а позицията на България относно Северна Македония остава в НС, така че не може да има промяна”, заяви Андрей Гюров от ПП.

„Размяната на реплики не е основание да се променя дългосрочната политика на България, която иска едновременно да постигне своите цели, маркирани в рамковата позиция”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

От ИТН обаче предупредиха, че коалицията е под въпрос, ако се продаде националният интерес за Македония и осъдиха остро твърденията за Иван Михайлов.

Премиерът и вицепрезидентът на посещение в Битоля (ОБЗОР)

„Техният проблем е, че всъщност той е българин. За пореден път призовавам тези, които си мислят, че могат да продават България, да ревизират позицията си, защото в противен случай това ще е взрив в самата коалиция и в обществото”, заяви Станислав Балабанов.

От опозицията избраха да дадат съвет на премиера да чуе добре думите на управляващите в западната ни съседка.

„Той да го чуе и да мисли, когато обещава България да вдигне ветото си, без да се изпълнят и рамковата позиция, и две становища на Консултативния съвет по национална сигурност”, заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ.

От „Възраждане” поискаха от премиера и от външния министър да изпратят официална нота до Скопие. И заплашиха с протести.

„Трябва да почнат да бият българи по улиците ли, за да имаме реакция?! Налице е едно много неадекватно поведение от нашия дипломатически елит, който седи и наблюдава антибългарската истерия в Македония”, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане”.

Външният министър Теодора Генчовска беше категорична, че няма как да се води диалог през медиите и най-късно до утре страната ще има официална позиция.

„Изненадани сме от реакцията на всички нива – президент, премиер, външен министър”, заяви Генчовска.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.