Екипът на NOVA ви желае здраве, благоденствие и светлина в душите!

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества Възкресението на Иисус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан. 

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които вярващите се готвят за тържеството на духа над плътта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна или Велика. Това са последните дни от земния живот на Иисус. Седмицата след Великден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Хиляди изпълниха храмовете в цялата страна, за да чуят вестта за Христовото възкресение. Денят е известен като "празникът на празниците". За първи път от две години насам, България отбелязва деня без ограничителни мерки срещу COVID- 19. В столицата лично Патриарх Неофит възвести възкресението и отправи послание към вярващите.

Драстично повече хора посрещнаха празника в храмовете в страната сравнение с предходните 2 години.  Всички те се помолиха за здраве, не малко хора казаха и че във време на война - искат мир.  А българските църквите  през изминалата нощ бяха пълни. И то не само у нас, а и отвъд океана. 

Екипът на NOVA ви желае здраве, благоденствие и светлина в душите!

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.