Вицепремиерът Константинова и министърът на туризма Проданов влязоха в задочен спор

Хотелиери настояват държавата да вземе решение къде ще се настанят украинските бежанци след 31-ви май.

От бранша са категорични, че след тази дата няма да могат да поемат бягащите от войната.

В същото време вицепремиерът Калина Константинова обяви, че страната ни ще продължава да подкрепя украинците, докато е нужно. 

В задочен спор влязоха министърът на туризма и вицепремиера. Според Христо Проданов след 31-ви май трябва да спрат всички помощи за бягащите от войната. С пост в социалните мрежи обаче вицепремиерът Калина Константинов обяви, че България ще продължава да се грижи за бежанците и ще ги подкрепя колкото време е нужно.

503-ма украински бежанци са приютени в хотел във Варна. От тях 203 са деца. Собствениците са на мнение, че ще им е трудно да помагат след края на май, защото вече имат резервации.

"След 31-ви май ние имаме договори, сключени с немски оператори, реални договори, имаме резервации. За този сезон ние имаме реални резервации, дори за някои сме получили и авансови плащания", казва управителят на хотела Огнян Костадинов.

От две седмици  хотелът е дом за Альона от Одеса. Признава, че след края на май не знае къде ще отиде. 

"Искаме, ако може правителството ви да ни помогне, да имаме време, да си оформим всички документи, това отнема доста време", казва тя.

Според хотелиери правителството незабавно трябва да вземе решение къде и как ще продължи животът на украинските бежанци у нас. 

"Държавата има достатъчно бази, където може да настани хората. Във всеки окръжен град има по 2-3 станции само на територията на Несебър има 5. Аз специално не желая след 1-ви юни да имам мигранти, защото имам резервации", категоричен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Освен място за настаняване, бежанците ще имат голям проблем и с реализацията на пазара на труда, прогнозират от бранша.  

Само за първия период държавата е изплатила на хотелиерите над 11 милиона лева. Сумата за тези помощи няма да надхвърли 50 милиона лева, увери министърът на туризма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.