Ученици разказват как са станали жертва или свидетел на тормоз

Министерството на образованието с нова инициатива - “Училище без агресия”. В нея се включиха ученици от 153 училища, които разказаха за случаи, в които са били жертва или свидетел на агресия. 

България с пакет от мерки в подкрепа на учениците от Украйна

“Агресията се превръща в проблем в началото на прогимназиален етап”, казва Манол Манолов, съветник на министъра на образованието. “При момчетата преобладава физическото посегателство. При момичетата, разбира се, наблюдаваме повече съревнование. Обикновено агресията е вербална или включена във виртуалното пространство, под формата на някакъв кибертормоз”, обяснява Манолов.

Все по-честите прояви на агресия през последните месеци стават причина министерството да търси нови начини за справяне с нея. Освен учениците, питат и директорите какви подходи използват и какъв е ефектът от тях.

Стартира нова кампания - „Прегърни семейство от Украйна”

“Имали сме много случаи, в които децата се изключително амбициозни, подложени на системна преса. И идва момент, в който това дете трябва да даде израз на натрупалия се гняв. Имали сме такъв случай. Много от учениците осъществяват вербална агресия, но изобщо не подозират”, казва Весела Палдъмова, директор на 134 СУ "Димчо Дебелянов". И споделя техните стъпки за противодействие - “да разпознаваме агресията, да стигнем до мотивите на проявата й и да разработим такива училищни механизми, с които да я минимизираме”.

ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА: Нели от Варна, която търси биологичната си майка

За да го постигнат, държат учениците си максимално ангажирани. Учат ги на набор от добродетели, като ги прилагат заедно. Защото именно дългият период на дистанционно обучение, според министерството, е сред причините за нарастващата агресия. 

“Пандемията ограничи възможността за редица дейности в свободното време. Проявите на агресия стават и все по-публични. За което, разбира се, допринася и многото време, което се прекарва в условията на виртуалното, в условията на социалните мрежи”, казва още Манол Манолов.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ: Деца от Враца събират пари за болницата в града

“Пренебрегването и неглижирането са също форми на агресия, особено в тийнейджърска възраст. Социалното изключване, това да бъдеш аутсайдер, е много тежка форма на агресия. Всеки път, когато мислим за нея, е хубаво да си мислим за това къде са проблемите, да изследваме средата и да предложим превантивни политики”, обяснява психологът Младен Владимиров. 

Получените в министерството ученически есета по темата ще бъдат разпространени сред родители, учители, ученици и обществото като цяло.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.