Това заяви социалният министър в студиото на “Здравей, България”

"Въпросът с оръжията е сложен. От който и аспект да го разглеждаме, ще има различни мнения. За нас от БСП прекият износ на оръжия е табу". Това заяви социалният министър Георги Гьоков в студиото на “Здравей, България”.

Неговото мнение е, че от морална гледна точка не бива да се изнася оръжие за Украйна. “Понякога обаче моралната и икономическата гледни точки влизат в конфликт”, каза Гьоков.

Той коментира, че войната в Украйна трябва “да спре на всяка цена, но по дипломатически пътища”.

Експерт: Русия иска да замени "Булгаргаз" като клиент на "Газпром"

“Партия със 130-годишна история би направила много по-малко грешки в исторически план, отколкото партия, създадена вчера”, така коментира позицията на БСП социалният министър. 

Той отказа да даде оценка на управлението на Владимир Путин и действията му като държавник, но заяви, че “БСП категорично осъжда войната”. 

Според него по темата със спирането на газа е нужна обща европейска политика. 

“Когато Русия каза, че газът ще се продава само срещу рубли, всички се отдръпнаха. България беше първата страна, която отказа да плаща в рубли. Според мен това не беше най-добрият ход”, поясни Гьоков. 

Журналист: България може да промени хода на войната в Украйна

Социалният министър коментира и инфлацията и намаляването на ДДС на определени продукти, като по думите му “БСП среща разбиране от страна на коалиционните партньори за диференцирани ставки на ДДС при хляба, плодовете и зеленчуците”.

“По-скоро нямаме съгласие по идеите на БСП за въвеждане на необлагаем минимум, както и за таван на цените”, поясни Гьоков. 

Той увери, че се работи по увеличение на минималната работна заплата на 770 лв., но не е сигурен дали това ще се случи. “Към момента МФ не е склонно да разглежда нова минимална заплата”, каза още социалният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.