„Решението на Народното събрание беше безкрайно мъдро”, смята депутатът от БСП

БСП е имала една единствена цел и партията е успяла да я отстои с решението, взето от Народното събрание в сряда - да няма износ на боеприпаси и оръжия за Украйна. Това обясни депутатът от столетницата Борислав Гуцанов в ефира на „Здравей, България”.

„Това е огромна наша заслуга. Заедно с това благодарим на коалиционните партньори, защото действително те направиха много отстъпки, за да се стигне до това виждане на левицата да няма износ на военна техника и боеприпаси”, подчерта депутатът.

На въпрос дали България помага реално на Украйна с взетото решение, за ремонт на военна техника Гуцанов каза: „Смятам, че сме безкрайно лоялен и коректен партньор. И като членове на Европейския съюз, и на НАТО. Ние трябва да предоставим пълно въоръжение и да участваме в конфликт, само когато е задействан Член 5 на договора за НАТО”, допълни той.

По думите му националните ни интереси в момента са да бъдем максимално далеч от конфликта. „Не е необходимо да навлизаме пряко в него. Даването на въоръжение от страна на България, щеше да означава пряко участие в тази война”, уточни Гуцанов. И допълни: „Решението на Народното събрание беше безкрайно мъдро и възможно най-компромисното за БСП”.

„Не считам, че ултиматумът беше най-важното нещо. Но, да - ние щяхме да напуснем. Това наше виждане беше категорично. Смятам, че това е най-доброто, което можеше да се случи за България. Мисля, че тази коалиция има да свърши много работа. Коалиционните партньори разбраха това в трудни разговори”, допълни депутатът от БСП.

Гуцанов беше категоричен, че няма износ на оръжие от България към Украйна. „Ние винаги сме изнасяли и произвеждали оръжие. Но такова от България за Украйна или Русия - няма”, заяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.