"Трябва да знаем как ще устоим на шока от инфлацията", подчерта председателят на Бюджетната комисия

Поредно напрежение между управляващите партии в парламента. Този път заради плана за въвеждане на еврото. На днешното си заседание кабинетът трябва да приеме Национален план за въвеждане на еврото у нас. От "Има такъв народ" поискаха Народното събрание да обсъди въпроса.

Нов пожар в коалицията. От "Има такъв народ" атакуваха партньорите си този път заради въвеждане на еврото у нас. 

“Не знам дали осъзнавате какво се опитва да направи финансови министър. Той иска да решава еднолично. Асен Василев се опитва да се държи като самодържец във финансовата система”, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Критиките на ИТН за това, че правителството ще разгледа Националния план за въвеждане на еврото без да е обсъден с парламента, се чуха и в пленарна зала.

“Ако вие не сте загрижени, то ние сме. В МС една от точките, които ще се разгледа, е във връзка с приемане на Национален план, във връзка с приемане на еврото. Този план е изключително важно да бъде разгледан и от Бюджетната комисия, и от депутатите. Това е важно по няколко причини. Ние заставаме твърдо зад това той да ни бъде представен, защото трябва да сме сигурни, че курсът 1,95583 ще залегне там и ще бъде отразен", заяви председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански.

По думите му планът не би трябвало да бъде приет „набързо и на тъмно”. "Настоявам да се отрази и анализът разходи - ползи. За да знаем, че ползите са повече от разходите, които може да направи държавата. Процесът по изтегляне на националната валута е изключително сложен. Искаме да знаем как той ще бъде включен в националния план, кои органи са ангажирани. Съобразени ли са действията с МВР от гледна точка на това как ще бъде изтеглен българският лев?", коментира още депутатът. 

"Особено важни са гаранциите, че приемането на еврото ще увеличи стопанската дейност на страната в случай на сериозни икономически сътресения. От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията, защото той е определящ за по-нататъшното изпълнение на критериите за влизане в еврозоната", каза още Каримански.

Атаките не спряха дотук. От партията на Слави Трифонов поискаха повече места две парламентарни комисии - правна и по бюджет и финанси. За сметка на хората на “Демократична България”. 

"Дори и по-късно да сме осъзнали грешки - е редно те да бъдат поправени. ИТН за съжаление е ощетен от големите комисии”, заяви Ива Митева.

“Има таблици с числа. Всички се съгласиха с това разпределение, а 3-4 месеца по-късно се говори за необлагодетелствани”, каза от парламентарната трибуна и Андрей Гюров. 

„Това е математика. Как да разделим Крум Зарков на две - едната половина да ходи на Правна комисия, другата на друга комисия”, попита Георги Свиленски, БСП.

За да потушат напрежението от “Демократична България” предложиха да се направи работна група и да се прецени дали има ощетени. 

След ИТН и опозицията поиска пренареждане на комисиите. От "Възраждане" настояха и те да имат по още един представител в комисиите по правни въпроси и бюджет.

А в кулоарите на парламента от “Възраждане” предложиха да бъде направен национален референдум за това дали страната ни да въведе еврото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.