Сред основните теми на разговора е и икономическото сътрудничество между България и САЩ

Премиерът Кирил Петков провежда телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Това съобщиха от правителствената прессслужба. 

Целта на визитата на Петков в Държавния департамент на САЩ е договаряне на по-добри условия за енергийните доставки за страната ни. Основните теми на разговора с Блинкен ще бъдат енергийната сигурност на България, икономическото и политическо сътрудничество между България и САЩ и ситуацията в региона.

По-рано Петков се срещна и със съветника на Джо Байдън по национална сигурност - Джейк Съливан. Двамата заявиха, че САЩ и България трябва да продължат да оказват подкрепа на Украйна. Обсъдено беше още и подсилване на сигурностт на Източния фланг на НАТО, както и сигурността в Черно море.

По-рано през деня Петков се срещна и с президента на Световната банка Дейвид Малпас. Двамата са обсъдили възможността за среща между представители на МС и  на Световната банка в София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: