Руските части продължават да нанасят удари по цели в Донбас

Боевете по фронтовата линия в Източна Украйна не стихват, а Киев обяви, че украински войски са достигнали до руската граница, северно от Харков.

Според западни анализатори руските войски вероятно са се отказали от планираната обсада над украинските части по линията от Донецк.

Войските, които защитават втория по големина град в страната, Харков, са напреднали чак до границата с Русия. Не е ясно точно за кой район става дума, нито колко са войниците, достигнали руската граница. Украинското министерство на отбраната публикува видеозапис, на който се виждат войници до синьо-жълт граничен знак, без да се дават подробности кога е направен той.

Руските части продължават да нанасят удари по цели в Донбас, а в неделя бяха поразени цели и в западния град Лвов.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Настъплението в Донбас е изгубило инерция

„Подготвяме се за нов опит на Русия да атакува Донбас, да засили действията си в южната част на Украйна. Окупаторите все така не искат да приемат, че се намират в задънена улица и тяхната така наречена специална операция вече се е провалила”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Руските войски вероятно са се отказали от планираното мащабно обкръжаване на украинските части по линията от Донецк до град Изюм. Това се казва в  доклад на базирания в Съединените щати Института за изследване на войната.

Украинско село се наводни умишлено, за да не бъде атакувано от руснаците

А село, северно от Киев, се прочу с оригинален начин за възпиране на руските части. Украинците направили пробив в язовирната стена и водата на река Ирпен наводнила селото и хиляди декара наоколо. Смята се, че именно този радикален ход е попречил на руските войници и танкове да пробият линиите на украинската отбрана по време на офанзивата към Киев през март.

Въпреки щетите, местните жители са убедени, че си е струвало.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.