Работодателите се отказаха да протестират в сряда, но остават в готовност

На прага на тежка политическа седмица със заявки за протести и блокади - правителството извика работодатели и синдикати на среща. Държавата ще компенсира финансово бизнеса заради високите цени на тока. Относно природния газ - по-високата му цена ще бъде изцяло за сметка на държавната хазна. В замяна работодателите се отказаха да протестират в сряда.

Въпреки очакването кабинетът да представи днес целия си антикризисен пакет от мерки - това не се случи. Заявките все пак са за увеличение на пенсиите с над 20%, както и данъчни облекчения за родителите. Тези заявки бяха потвърдени като партийна позиция на мандатоносителя „Продължаваме Промяната”.

Държавата ще поеме 80% от всеки лев над 200 лв. за мегават час електроенергия. Високите цени на газа също ще бъдат компенсирани. Кабинетът реши да плати разликата в цената на синьото гориво за май спрямо месец април. Започва работа и по законопроект, който да създаде механизъм за компенсациите, а бизнесът да може да прогнозира разходите си за ток.

След заявките за протести държава, бизнес и синдикати си стиснаха ръцете за компенсации заради високите цени на тока и газа.

„Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни. Всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата”, посочи премиерът Кирил Петков.

След поскъпването на природния газ с 14,3% през май в сравнение с април, кабинетът реши да поеме цялата разлика този месец, но ще запази и въведените вече отстъпки от цената на всеки мегаватчас.

„Цялото повишение на цената април спрямо май плюс цялата компенсация за април. Тоест, цената за месец май няма да е по-висока в крайна сметка от тази за месец април”, каза енергийният министър Александър Николов.

След като излязоха от Министерския съвет  бизнесът и синдикатите свикаха пресконференция. Там обявиха - отменят протеста, планиран за сряда, но остават в готовност да излязат на улицата.

„Ние няма да протестираме на 18 май, ще сменим датата. В следващите няколко дни ще видим дали това, което днес беше поето като ангажимент, се случва, или не се случва. Преди няколко месеца пак имахме такива срещи, пак имаше обещания - нищо не се случи”, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„КНСБ е и  ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят на цените на стоките и услугите, които потребяват българските граждани”, обяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

„Ще работим заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации, така че всеки един от бизнесите да може да прогнозира какви ще бъдат разходите му за енергия”, уточни Петков.

За да потушат напрежението управляващите ще се срещнат утре и с превозвачите. Те обаче не са готови да отстъпят от протеста в сряда.

„Правейки среща утре в 3 ч. не разчитаме, че проблемите ще бъдат решени. Разчитаме на някакви конкретни ангажименти, така че протестът на 18 остава”, обясни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

„Ние настояваме за транспорт на българското население, а не за парите за превозвачите”, каза Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Предишната среща между правителството и превозвачите завърши със скандал и изтекли  записи.

От „Продължаваме Промяната” представиха пакет от 14 антикризисни мерки на стойност около 2 млрд. лева. Те ще бъдат представени на лидерския коалиционен съвет в Министерския съвет. От партията предлагат пенсиите да бъдат увеличени с над 20%. От 1 октомври искат и преизчисляване на пенсиите. Предлагат и ръст на данъчните облекчения за родители. При горивата от ПП предлагат физическите лица да могат да зареждат до 50 л гориво за месец с отстъпка от 25 ст.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.