Детето било с повишена температура

4-годишно дете е било прието в Детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" в София с неизяснен хепатит. То вече е изписано в много добро общо състояние. В болницата то прекарало около десетина дни.

Началникът на отделението доц. д-р Атанас Мангъров обяви, че малкият пациент ще бъде на контролен преглед след 20 дни.

Изследват две нови съмнителни проби за острия хепатит при децата

„Хепатитът е с неизяснен произход, но дали е този, за който съобщават редица държави, не мога да кажа”, допълни Мангъров. Според него няма основание за притеснение.

Детето било прието с повишена температура в болницата в Дупница, където му били направени различни изследвания. От тях станало ясно, че то има високи нива на трансаминази. Това са ензими, чиито стойности се повишават, когато има възпаление на черния дроб, обясни лекарят.

Има ли ръст на тестване за хепатит

Хепатитът, открит при детето, не е A, B, C или Делта хепатит, не се открива и вирусът на Епщайн-Бар, нито цитомегаловирус, каза още д-р Мангъров. По думите му всяка година има случаи на неуточнени хепатити. Преди време в отделението е било прието друго дете с неуточнен хепатит и то също е било изписано в добро състояние. Преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две проби, взети от деца, за които има съмнения за хепатит.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА