В НЦЗПБ в момента се работят безплатно пробите със съмнения от новия вид

При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит и колко се плаща? Според собственика на лаборатория Недялко Калъчев няма засилен интерес към изследвания след новините за нов вид хепатит при децата. 

"След засичане на хепатит започват изследвания на познатите хепатитни вируси. Те зависят от това дали човек вече го е прекарал и дали има ваксина. Резултатите излизат за ден и половина - два. Проверява се дали са завишени показателите на чернодробните ензими", обясни той. 

Според него в НЦЗПБ в момента се обработват безплатно пробите със съмнения за новия хепатит, ако те са изпратени от болница. "Не всички неща могат да бъдат "поръчани" от общопрактикуващия лекар. Така формално НЗОК плаща даденото изследване, но понеже не може да бъде подадено от личен лекар, е трудно да бъде извършено", разкри още Калъчев.

Великобритания разследва предаване на хепатит от животни на деца

По думите му ваксинацията срещу хепатит Б е задължителна, а за А - пожелателна. "За хепатит С трудно може да се говори при деца. Така се стига до изследване на аденовирус", посочи Калъчев. И допълни, че НЗОК не заплаща изследване за новия хепатит, но покрива сумата за част от другите. Относно COVID споделя,че има до 5 положителни теста на ден. А един PCR е 55 лева.

Репортер: Ирена Рашева

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.